(Lomake: nimi, sposti, ehtojen hyväksyminen -> KYSELYlomakkeeseen digikyvykkyyskartoitus)
digikyvykkyyskartoitus
Arviointi koostuu väittämistä. Arvioinnin ei ole tarkoitus olla kaiken kattava, vaan siinä tuodaan esiin nykytilan vahvuuksien ja heikkouksien keskeisiä osa-alueita.
Kartoituksen tarkoituksena on toimia mielen ja ajatusten laajentajana ja pohjana tuleville keskusteluille johtoryhmän keskuudessa ja hallitustyössä. Ehkä kuitenkin vielä tärkeämpää on, että arvioinnin tulosten perusteella johto tekee aktiivisia päätöksiä ja ryhtyy toimiin liiketoiminnan jatkuvan kehittämisen ja kilpailukyvyn varmistamiseksi nopeasti muuttuvassa maailmassa.
KYSYMYKSET
A. Kilpailu
1. Olemme pysähtyneet ja miettineet mitä digitalisaatio ja uusien teknologioiden aikakausi tarkoittaa yrityksellemme.
2. Meillä on ymmärrys megatrendistä, jotka vaikuttavat yritykseemme.
3. Seuraamme valppaana heikkoja signaaleja.
4. Olemme valppaina mahdollisista markkinamuutoksista ja uusista kilpailijoista.
5. Olemme keskustelleet digitaalisen disruption eli mullistuksen merkeistä ja mahdollisuudesta toimialallamme - kilpailija voi tulla oman toimialamme ulkopuolelta.
6. Ymmärrämme kuinka digialisaatio muuttaa toimialaamme.
7. Ymmärrämme kuinka kiireellisesti ja aggressiivisesti meidän on luotava vaihtoehtoja tulevalle menestykselle.
8. Olemme tunnistaneet mahdollisuuksia ja/tai disruptiomahdollisuuksia, joita uusien teknologioiden ja digitalisaation aikakausi voisi tuoda meille (esim. uudet liiketoimintamallit*).
9. Olemme tehneet aktiivisen päätöksen siitä, millaisen roolin otamme uusien teknologioiden aikakaudella (esim. aktiivinen, passiivinen).
10. Yrityksemme on määritellyt kumppanuusverkoston tai ekosysteemin *, jossa toimimme.
*liiketoimintamalli selittää, keitä asiakkaasi ovat ja miten aiot ansaita rahaa tarjoamalla heille arvoa.
* ekosysteemi on kumppanuusverkosto, jonka tavoitteena on luoda asiakasarvoa. Ekosysteemin kumppanit tarjoavat täydentäviä palveluja tai ovat jopa kilpailijoita. Ekosysteemiyhteistyössä voi olla mukana esim. kehittäjiä, startup-yrityksiä, kolmannen ja neljännen sektorin toimijoita, yliopistoja, yhteenliittymiä ja jopa kilpailijoita.
B. Asiakas
1. Asiakas on mukana tuote-/palvelukehityksessämme.
2. Pyydämme asiakaspalautetta ja hyödynnämme sitä tuotteiden ja palveluiden kehittämisessä.
3. Käytämme digitaalista teknologiaa päästäksemme lähelle asiakasta, ymmärtääksemme häntä, tehdäksemme faktapohjaisia päätöksiä ja varmistaaksemme helppouden ja lisäarvoa tuovan asiakaskokemuksen (esim. mobiili, geolokalisointi, data-analyysi, IoT, sosiaalinen media, verkkosivut, verkkokauppa).
4. Olemme keskustelleet mahdollisuudesta, että kohdeasiakkaamme voi muuttua digitaalisen disruption eli mullistuksen vuoksi.
5. Asiakastiedot ovat asiakaskokemuksen ytimessä. Käytämme mittareita, analytiikkaa ja voimme tehdä faktapohjaisia päätöksiä niiden perusteella.
6. Parannamme asiakaskokemusta ja luomme lisäpalveluita yhdistämällä saumattomasti fyysiset ja digitaaliset asiakaskokemukset.
7. Olemme miettineet mikä on merkityksellistä asiakkaalle sekä luo lisäarvoa ja vastaa asiakastarpeeseen.
8. Olemme kehittäneet ja innovoineet olemassa olevia tuotteita ja palveluita vastaamaan asiakastarpeisiin tai niiden muutokseen ja näin kehittäneet palvelukokemusta.
9. Olemme pitäneet innovointityöpajan kehittääksemme asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita.
10. Meillä on käytössä älykkäitä tuotteita, laitteita tai palveluita.
11. Arvovirta-ajattelu on meillä käytössä ja sen avulla hiomme prosesseja ja poistamme hukkaa.
C. Johtamiskyvykkyydet
1. Meillä on digivisio ja/tai -strategia tai mahdollinen digitaalinen disruptio (häiriö) on otettu huomioon visiossamme ja/tai strategiassamme.
2. Johtajamme ymmärtävät, miten luoda arvoa ja mitä meidän on tehtävä menestyäksemme uusien teknologioiden ja digitaalisen disruption aikakaudella.
3. Organisaatiokulttuurimme tukee aloitteita mm. innovointia, yhteistyötä, kokeiluja.
4. Organisaatiorakenteemme tukee digitaalista transformaatiota eli muutosta.
5. Operatiivinen organisaatiomme on nimennyt digitalisaatiosta vastaavan henkilön.
6. Operatiivinen organisaatiomme on kartoittanut uusien teknologioiden ja digitaalisen disruption (häiriön) aikakaudella tarvittavaa osaamista, valmiuksia ja aukkoja.
7. Tiedämme, että mitä ketterä (agile) liiketoiminta tarkoittaa – se ei tarkoita pelkästään ketterää IT:tä.
8. Olemme muutosmatkalla kohti ketterää organisaatiota tai organisaatiomme on jo ketterä.
9. Ketterät ja lean -arvot, toimintatavat ja metodit ovat käytössämme organisaatiossamme tai ainakin osassa organisaatiotamme (esim. HR, hankinta, talous, markkinointi).
10. Hallituksessamme ja johtoryhmässämme on jäsenillä tarvittava osaaminen ja tausta uusien teknologioiden ja digitalisaation aikakaudelle.
11. Työskentelytavat hallituksessa vastaavat digiajan tarpeisiin.
12. Hallituksena varmistamme, että meillä tälle aikakaudelle riittävä toimeenpanovoima operatiivisessa organisaatiossa eli tarvittavat resurssit ja osaamiset.
13. Yrityksemme ja hallituksemme ajattelumallit on viritetty tähän aikakauteen sopivaksi - ymmärrämme mahdolliset kulttuurilliset ja käyttäytymismallimuutokset, joita digiaika asettaa.
14. Meillä on aito kiinnostus, kyky ja tahto perehtyä tämän aikakauden strategisiin mahdollisuuksiin ja uhkiin.
15. Olemme kartoittaneet uusien teknologioiden aikakauteen liittyvät riksit ja meillä on riskienhallintasuunnitelma.
16. Haastamme ja seuraamme strategisten olettamien validiteettia.
17. Seuraamme jatkuvasti strategian toimeenpanoa ja reagoimme poikkeamiin korjaavin toimenpitein. Jos on tarve voimme muuttaa strategista suuntaa. Voimme sanoa, että strategiamme on ketterä ja joustava.
D. Teknologiset kyvykkyydet
1. Käytämme digitaalisia teknologioita päästäksemme lähemmäksi asiakasta ja ymmärtääksemme häntä (esim. mobiilisovellukset, analytiikka).
2. Käytämme digitaalisia teknologioita henkilökuntamme sitouttamiseksi ja voimaannuttamiseen (esim. käytössämme on sisäinen kollaborointityökalu).
3. Käytämme digitaalisia teknologioita liiketoimintaprosessien muuttamiseen (esim. automatisointi, ostotoiminnot, myynti, markkinointi)
4. Olemme kääntyneet /olemme muuttumassa tuoteyrityksestä ohjelmisto- ja palvelu-/ratkaisuyritykseksi.
5. Käytämme big dataa ja/tai analytiikkaa tosiasioihin perustuvien päätösten tekemiseen.
6. Meillä on älykäs, yhdistetty tuote/palvelu ulkoiseen myyntiin (IoT-tuote/palvelu) tai sisäiseen käyttöön (teollinen internet).
7. Meillä on pilvipalveluita, joita käytetään verkon kautta. Palveluita voi käyttää missä ja milloin tahansa. Ei tarvitse omistaa palvelimia.
8. Meillä on vahva yhteistyösuhde IT: n ja yritysten eri funktioiden välillä, mikä helpottaa muutoksen eteenpäin vientiä.
9. Suhtaudumme vakavasti datan omistamiseen ja tietoturvaan.
10. Organisaatiossamme digitalisaatiota ei ohjaa teknologia, vaan visio/strategia ja asiakasarvo.
11. Käytämme ketteriä arvoja, käytäntöjä ja menetelmiä IT:ssä ja palveluiden kehittämisessä.
12. Käytämme ketteriä arvoja, käytäntöjä ja menetelmiä joissakin muussa yksiköissä kuin IT/tuotekehitys tai liiketoiminnassa (esim. henkilöstöhallinto, hankinta, rahoitus, markkinointi)